"het is eigenlijk een hele kunst, om zo uit je eigen ogen te verdwijnen"

Mijn naam is haas

Is rauwe poëzie
Zet je haren overeind
en streelt tegelijkertijd je oren

Mijn naam is haas
toont de wereld van niet weten
wat je ziet
en toch vertelt het je verhalen
over dingen die je dacht dat je vergeten was

Mijn naam is haas zet de zaken op zijn kop
geeft grond aan samen woorden vinden
voor iets wat onvindbaar leek.

Mijn naam is haas betreedt het hachelijke pad van misbruik bespreekbaar maken.

Mijn naam is haas zoekt naar manieren om te kunnen spreken, kijken en luisteren
via poëzie, tekeningen en audio.

Mijn naam is haas is een project van JUDKA theatermakers onder leiding van Judith Bruynzeels. Dit project maakt misbruik bespreekbaar en dissociatie invoelbaar door middel van een audiovertelling, poëzie en een boek.

De titel verwijst naar de betekenis van het gezegde; ‘Ik weet van niets.’ ‘Ik heb er niets mee te maken’. ‘Laat mij erbuiten’.

Nadat schrijfster Griet op de Beeck in 2017 op televisie over haar misbruikverleden vertelde was het thema “hervonden herinneringen” weer volop en hevig in het nieuws. Diverse kranten interviewden psychologen die zich met het geheugen bezighouden over waarom we herinneringen aan seksueel misbruik in de kindertijd die pas na decennia opduiken moeten wantrouwen. Anderen vonden zulke scepsis kwetsend omdat het slachtoffers de moed om te spreken ontneemt. Het debat dat in de jaren ‘90 over deze kwestie woedde kwam weer helemaal terug. En daar raakt het de motor van mijn naam is haas. Ik was woedend. Alsof we in pakweg 25 jaar geen steek zijn opgeschoten.

In 2019 heb ik samen met componist Floris van Bergeijk een pilot-audiovertelling ontwikkeld. Het bleek een erg nuttige tool om het gesprek te starten. In het verlengde daarvan heb ik in samenwerking met grafisch vormgever Suzanne Huijs een boek gemaakt.

De combinatie audiovertelling en boek zijn nu de input voor de Hazenbijeenkomsten :  ervaringsgericht leren over dissociatieve identiteitsstoornis. 

Samen met klinisch psycholoog Christel Kraaij worden de deelnemers /
hulpverleners eerst in het perspectief van iemand met DIS geplaatst.
Door de complexe belevingswereld te  ervaren wordt inzicht verkregen in de binnenwereld van DIS. Dit wordt ondersteund met actuele kennis.  

De hazenbijeenkomsten worden ondersteund door Agis Innovatiefonds.

Op de nieuws pagina kun je alvast meer lezen over de Hazenbijeenkomst voor naasten. Binnenkort is de inschrijf link actief.

Dit project en deze missie kan jij ook ondersteunen:

Neem een kijkje in de winkel waar je een prachtige set kaarten vindt, voor jezelf of om aan iemand cadeau te doen. Via de verspreiding van de kaarten breng je mede het project onder de aandacht en zorgen we er samen voor dat spreken over misbruik gehoord kan worden.

Judith Bruynzeels, dichter en beeldend theatermaker.        

info@mijnnaamishaas.info

Steun mijn naam is haas

Koop een kaarten set of doe een donatie

Ga naar de winkel

Audiovertelling

Lees meer over de

Audiovertelling

Boek

Lees meer over het

Boek